Pescarii s-au dovedit a fi de fiecare data inventivi cand vine vorba de momelile si nadele ce le folosesc la partidele de pescuit. Multi dintre noi, nu obisnuim sa cumparam nade din comert si preferam sa le fabricam singuri acasa. Chiar de curand am ales sa creez o lista cu nade „home-made” pe care le voi publica, una cate una, pe site, ulterior pe Facebook pentru a le incerca cat mai multi pescari. Astazi am ales o nada pe baza de soia, (srot de soia), si o sa va explic si de ce.
Faina de soia sau srotul de soia are in general in jur de 25% proteina. Si nadele din comert au in compozitie cel putin 30% faina de soia in ele. De asemenea, srotul de soia prajit, are proteina de pana la 47%. Asta inseamna ca srotul de soia chiar trebuie luat in calcul la crearea unei nade de pescuit pentru crap.
Din nefericire, faina de soia/srotul de soia, nu este un bun liant si nu se leaga prea bine. Chiar daca o fierbeti, nu va fi foarte legata, asa ca trebuie sa o imbunatatim ca si nada si sa ii adaugam si alte ingrediente.
Asa ca, vom folosi:
2kg srot de soia (prajit sau obisnuit – va reaminesc ca srotul de soia prajit are mai multa proteina)
o mamaliga mare
1kg de TTX
o sticluta de vanilie (pentru aroma)
spartura de porumb fiarta
Se omogenizeaza toata compozitia si va iesi o nada fina, cu particule mai mari de spartura de porumb, foarte eficienta pentru pescuitul la crap si caras. Nu este o nada foarte, foarte speciala, dar este prinzatoare si se leaga foarte bine.
Va recomand sa o utilizati si in perioada de primavara, atunci cand pestii sunt in cautare de proteina. Puteti sa o amestecati cu viermi vii pentru a fi mai atractiva pentru pesti.