Connect with us

Nade de pescuit

Nada pentru caras, rosioara sau platica

Publicat

pe

Carasul, rosioara sau platica sunt pesti iubitori de fainoase. Odata ce le-ai oferit acestora o multitudine de produse fainoase, acestia vin imediat pe patul de nada. Nu ai nevoie de un mare arsenal de produse pentru a prepara o nada deosebita pentru caras, ci doar de cateva produse obisnuite ce se gasesc in gospodarie. Eu vreau sa va prezint cateva nade pe care le folosesc eu in functie de cat de mare este carasul, sau in functie de balta.

Nada pentru caras pe baza de biscuiti

– 2kg biscuiti simpli
– o paine feliata prajita
– o mamaliga
Aceasta nada o folosesc in general pentru a nadi pentru varga. Nu o folosesc pentru momitor in lanseta. Cumpar biscuiti varsati, sunt aproximativ 3 lei kilogramul. Cumpar 2 kilograme si ii stropesc cu un pulverizator cu aroma de vanilie. Ulterior ii farmitez intr-o rasnita pana ii fac foarte fini. Apoi, iau o paine feliata, o prajesc pana aceasta se intareste foarte bine. O dau si pe aceasta prin rasnita pana cand este foarte, foarte fina.

Ulterior fac o mamaliga, nu foarte mare, si amestec cele 3 ingrediente, biscuitii si painea farmitata, si mamaliga. Le combin pana cand se obtine o pasta, nu foarte lipicioasa, ci numai buna pentru nadit la varga. Atrage carasi foarte frumusei, iar aroma de vanilie atrage si ciortanii.

Nada pentru caras pe baza de canepa

500g canepa
o paine prajita si rasnitata
Dupa cum stiti, canepa este un ingredient pentru nada foarte utilizat si foarte bun. Se foloseste la pescuitul crapului, dar cu precadere si la pescuitul carasului. Eu am ales sa folosesc canepa si la caras de cand am observat o atractie deosebita la canepa din partea carasilor foarte mari. Asadar, ca si in prima reteta, iau o paine feliata, o prajesc, apoi o dau prin rasnita. Canepa de asemenea, un pic prajita, o dau prin rasnita. Cele doua ingrediente le combin cu un pic de mamaliga, nu foarte multa, pana formez bulgari cenusii foarte atractanti pentru carasii mari dar si pentru crapi.

Nada pentru caras pe baza de TTX

1kg TTX
500g srot floarea soarelui
100g malai
TTX-ul este un liant foarte bun pentru nada, dar poate fi folosit si in mod singular ca nada. Se ia o punga de TTX de aproximativ 1kg (costa in jur de 6 lei), apoi se lasa la muiat in sifon (apa minerala) sau apa din balta circa 20 de minute ca acesta sa traga apa. Apoi adaug peste el un pic de srot de floarea soarelui, la fel rasnitat sau foarte marunt. Puteti gasi deseori in piata praf de srot, este foarte fin si se combina foarte bine cu nada. Peste tot amestecul de TTX si srot de floarea soarelui, adaug si aproximativ 100 grame de malai, pentru nor.

Nada caras pentru pescuit la stationar

300 grame pesmet
1kg spartura de porumb cu grau
50ml ulei de porumb (SPD), daca nu aveti porumb puteti adauga 200g TTX
Se ia aproximativ 300 grame de pesmet si se sfarama. Apoi se amesteca cu o spartura de grau si porumb (sau concentrate), ulterior se va adauga un pic de sirop de porumb dulce (numit SPD). Se adauga apa din balta treptat pana cand nada este numai buna de pus pe momitor.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nade de pescuit

Nada pentru crap pe baza de soia

Publicat

pe

Scris de

Pescarii s-au dovedit a fi de fiecare data inventivi cand vine vorba de momelile si nadele ce le folosesc la partidele de pescuit. Multi dintre noi, nu obisnuim sa cumparam nade din comert si preferam sa le fabricam singuri acasa. Chiar de curand am ales sa creez o lista cu nade „home-made” pe care le voi publica, una cate una, pe site, ulterior pe Facebook pentru a le incerca cat mai multi pescari. Astazi am ales o nada pe baza de soia, (srot de soia), si o sa va explic si de ce.

Faina de soia sau srotul de soia are in general in jur de 25% proteina. Si nadele din comert au in compozitie cel putin 30% faina de soia in ele. De asemenea, srotul de soia prajit, are proteina de pana la 47%. Asta inseamna ca srotul de soia chiar trebuie luat in calcul la crearea unei nade de pescuit pentru crap.

Din nefericire, faina de soia/srotul de soia, nu este un bun liant si nu se leaga prea bine. Chiar daca o fierbeti, nu va fi foarte legata, asa ca trebuie sa o imbunatatim ca si nada si sa ii adaugam si alte ingrediente.

Asa ca, vom folosi:
2kg srot de soia (prajit sau obisnuit – va reaminesc ca srotul de soia prajit are mai multa proteina)
o mamaliga mare
1kg de TTX
o sticluta de vanilie (pentru aroma)
spartura de porumb fiarta

Se omogenizeaza toata compozitia si va iesi o nada fina, cu particule mai mari de spartura de porumb, foarte eficienta pentru pescuitul la crap si caras. Nu este o nada foarte, foarte speciala, dar este prinzatoare si se leaga foarte bine.

Va recomand sa o utilizati si in perioada de primavara, atunci cand pestii sunt in cautare de proteina. Puteti sa o amestecati cu viermi vii pentru a fi mai atractiva pentru pesti.

Citeşte continuarea

Top Articole