Crapul este un peste pasnic ce iubeste cerealele din belsug si in acelasi timp, aromele dulci ori un pic diferite. In perioada verii, trebuie sa fiti foarte atenti cu nada de pescuit atunci cand pescuiti la crap, pentru a crea compozitia perfecta.
Atentie la cele mai frecvente greseli atunci cand faceti nada pentru crap.
1. Pescarii tind sa faca cantitati mari de nada si sa le pastreze in galeti fara capac, in bataia soarelui. De cele mai multe ori, nada se inacreste si este foarte intepatoare, fiind respinsa de catre pesti. Este adevarat ca nada fermentata este oarecum buna in unele perioade, insa fermentata corect, nu in razele puternice ale soarelui.
2. In prima parte a verii naditi cu sparturi de cereale, iar in partea a II-a a verii, naditi cu boabe intregi. Pana pe data de 15 iulie, este de preferat sa naditi cu sparturi de cereale, iar ulterior, dupa aceasta perioada, puteti nadi cu cereale intregi.
3. Nadirea intensiva nu este recomandata in nicio perioada a anului. Daca vizati exclusiv crapul romanesc sau cel oglinda, incercati sa naditi atat cat este necesar, nu mai mult de 5kg de nada in 12 ore. Riscati sa saturati pestii si sa plece de pe patul de nada. In schimb, daca vizati ctenul, care este un peste gurmand si un iubitor al abuzului de hrana, puteti nadi si cu 20 de kg de cereale, pentru ca acesta nu se va satura vreodata, vor veni si mai multi.
4. Daca naditi cu racheta, faceti-o mai rar. De fiecare data cand aruncati cu racheta, pestii se sperie si pleaca din zona nadita. Este recomandat sa naditi atunci cand ajungeti pe balta, iar ulterior, la o distanta de circa 5-6 ore. Daca naditi din 2 in 2 ore, riscati sa speriati pestii, si este foarte probabil ca acestia sa nu mai revina pe patul de nada.
Ponturi pentru nadit la crap in perioada verii
1. Adaugati in nada o cantitate mare de porumb, fie spartura, fie boabe intregi. Daca alegeti sa adaugati boabe, fierbeti-le inainte sau lasati-le la umflat cel putin 24 de ore.
2. Adaugati in nada canepa fiarta/macinata/prajita/incoltita. Pe timpul verii, crapul iubeste canepa si reactioneaza ca un drog pentru el. Cea mai buna canepa pentru adaugat in nada este cea incoltita, insa daca nu aveti de unde sa o procurati, puteti alege si canepa fiarta/prajita ori macinata.
3. Adaugati atractanti in nada, cu arome de fructe. Arome de capsuna, banana, tutti-frutty sau caramel, vor atrage crapii cei mari pe patul de nada. De asemenea, pentru a inlatura ciortanii din zona nadita, adaugati piper in nada, circa 20g pe kg/nada.
4. Puteti folosi si atractanti naturali si usor de procurat, precum: usturoi, anason, vanilie, miere, coriandru.
Mixuri de nada pentru utilizat vara la pescuitul crapului
#1 Mix bazat pe cereale (se nadeste exclusiv cu racheta)
2kg de porumb fiert
1kg de TTX pentru un plus de aroma (TTX-ul are un miros foarte placut)
1kg de grau lasat la muiat aproximativ 12 ore.
1kg spartura de soia
In acest mix nu se adauga atractant, pentru ca aroma TTX-ului are deja un efect de atractant. Se combina toate cele 4 ingrediente si se nadeste cu racheta.
#2 Mix pentru arc
Daca doriti sa puneti pe arcul naditor o nada consistenta si usor de procurat, puteti alege acest mix.
1kg TTX
1kg srot de soia
o mamaliga de aproximativ 500g
o cutie de porumb bonduelle
500g canepa macinata ori fiarta
TTX-ul impreuna cu srotul de soia si canepa se adauga in galeata si se acopera cu apa. Se lasa un pic la muiat pana cand TTX-ul impreuna cu srotul de soia vor trage putina apa, ulterior adaugam cutia de bonduele si amestecam usor pentru a nu distruge boabele. La final adaugam mamaliga si mixam bine de tot pana cand se creeaza o pasta consistenta numai buna de pus pe arc.