Intrucat sezonul rece se apropie cu repeziciune, nu mai este mult pana cand iubitorii de pescuit la copca sa-si faca aparitia pe balti. Pescuitul la copca pare un sport frumos, pentru persoanele care nu au fost inca la o partida la copca, da in realitate pescuitul la copca este foarte solicitant. Trebuie sa fii o persoana cu multa rabdare si rezistenta la frig si nervi de otel intrucat pestele nu mananca cand vrem noi.in cazul in care este prima oara cand mergi la pescuit la copca, iti recomandam sa alegi in aceasta iarna un loc frecventat in perioada calda, fie ca ai pescuit de pe mal, fie din barca. Vei avea avantajul cunoasterii lacului si vei putea alege sa pescuiesti in zonele in care ai avut partide reusite.
In cazul in care nu cunosti locul, trebuie sa incepi prin a fora copcile pe o directie perpendiculara pe mal, cu scopul de a lua pulsul adancimii apei sau a pragrilor. Odata localizat pragul, forati mai multe copci, fie perpendicular, fie in diagonala pe prag. Astfel, pescuitul la copca il veti desfasura la adancimi diferite, cautand sa determinati adancimea la care se afla pestii.
Desi, in general, pestii stau iarna in zonele mai adanci, la pescuit nimic nu este batut in cuie. Asa ca sa nu fii surprins daca prinzi pesti unde apa este mica. Alte zone deasupra carora merita sa pescuiesti la copca sunt cele cu agataturi, copaci cazuti sau fund tare.
Iarna, comportamentul pestilor se schimba radical, asa ca pescarii la copca trebuie sa-si adapteze tehnicile. Chiar si in perioada de iarna, rapitorii sunt cei mai activi.
Asadar, in cazul in care vrei sa pescuiesti la rapitor cu pestisor viu, iti propunem sa folosesti o montura folosita in Delta Dunarii. Drept urmare, vei avea nevoie de o sipca de lemn cu o lungime de circa 50-60 de cm, gaurita la mijloc, orificiu prin care vei lega capatul unui monofilament sau un fir textil. La celalalt capat, montura clasica de pescuit cu pestisor viu: pluta ceva mai mare, echilibrata cu o greutate adecvata, fixa sau culisanta, struna impotriva pestilor cu dinti ascutiti si nelipsit ancora sau carlig. Dupa forarea copcii, masoara apa si potriveste adancimea in asa fel incat pestisorul sa se zbata la aprox, 10 cm de fundul baltii. Obligatoriu sa lasi mai mult fir si sa-l derulezi de pe sipca, pe care o asezi in pozitie verticala, la o distanta la care firul va sta relativ intins. in momentul in care pestele va ataca, nu este neaparat nevoie sa fii in zona. Lasati sipca de lemn sa alunece spre copca, si asa nu are cum sa treaca prin ea, capatul firului fiind legat la mijlocul sipcii. De cele mai multe ori, stiuca se va opri dupa 3-4 m ca sa se „bucure” de pestisorul ce i-a iesit in cale si sa-l inghita. Atunci cand intepi, fa-o ferm si numai dupa ce pestele a tarat scandura 1-2 m pe gheata.
Sfaturi pentru sanatatea si siguranta dvs
O zi de pescuit la copca trebuie sa ramana o amintire frumoasa si, daca nu respecti cateva sfaturi deosebit de utile in acest sens, acea zi se poate transforma intr-o clipa in una tragica. In fiecare iarna sunt prezentate la stiri foarte multe tragedii ale pescarilor care nu respecta normele de siguranta
Sa nu mergi niciodata singur la pescuit la copca. Pe langa imbracamintea si incaltamintea pentru sezonul de iarna, mai ai nevoie de haine de schimb si termosul cu ceai sau tuica fiarta. Daca aveti si o sanie pe acasa, puteti-o in masina pentru a trage mai usor pe gheata echipamentul necesar pentru pescuit la copca. Pentru siguranta dumneavoastra si a celor din jur, puneti o funie sau o bucata de min 10 m de sfoarta in masina. Inainte sa te aventurezi pe gheata, intreaba pescarii de pe lac daca gheata este ok, in caz contrar intreaba localnicii. Pe gheata, deplaseaza-te pe urmele altor pescari si mergeti pe cat posibil in „sir indian”, la cativa metri distanta, unul fata de celalalt. Sa nu faci prea multe copci la un loc sau in linie dreapta, apropiate. Gheata de la mal va fi intotdeauna mai subtire decat cea din larg. De preferat ar fi dupa ce pleci de pe balta sa semnalizezi copcile cu crengi sau bulgari de geata pentru a nu fi capcane pentru alti pescari.