Connect with us

Pescuit stationar

Pescuit la rama – cum facem momeala mai vizibila?

Publicat

pe

Pescuit la rama – cum facem momeala mai vizibila?

KEN Brown , un pescar englez de top care are in palmares capturi de invidiat , incepand de la bibani de 2.5kg si pana la platici de 7.4kg . Pescarul nostru este unul stationar, fiind atras in mare parte de ape salbatice, fie ele acumulari, balti sau rauri. Intr-un interviu acordat unei revieste de specialitate din Anglia, acesta declara ca el este un pescar de ” pesti mari ” si de-a lungul timpului a incercat mai multe metode (unele reusite, altele nu) prin care sa atraga pestii de talie mare.

Fie ca pescuieste la pluta sau la ” greu ”, acesta

Aveti foarte mare grija atunci cand executati acest procedeu , intrucat riscati foarte usor sa va intepati

Aveti foarte mare grija atunci cand executati acest procedeu , intrucat riscati foarte usor sa va intepati


spune ca este foarte important sa momim locul de pescuit constant, fie ca ne adresam unei specii pajnice (platica, caras, rosioara, babusca), fie ca dorim sa capturam unii rapitori (biban,salau). Unul din trucurile dezvaluite pescarilor, foarte eficient, jucand un rol foarte important in capturarea bibanului de 2.5 kg, este acela ca injecteaza aer cu ajutorul unei sirigi fine, in capatul cel mai indepartat al unei rame (vezi imaginea alaturata). Odata injectat, aerul joaca un rol foarte important, facand „coada” ramei un popup mult mai vizibil si foarte sensibil la curentii acvatici. Dupa cum este si prezentata in imaginea alaturata, incercati sa introduceti o rama de pamant (serpeasca) exact ca in imagine iar in partea ramasa libera a carligului, puneti un vierme „vioi ” sau o rama mai subtire, pentru a face mult mai atractiva si „jucausa” aceasta momeala.

Chiar daca cel care a „inventat” aceasta metoda nu specifica nimic de pescuitul la somn cu o astfel de tehnic, din cate se pare, cresterea volumului unei rame cu ajutorul aerului va fi mult mai vizibila pentru somni, chiar daca acestia au un vaz foarte slab dezvoltat.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole