Connect with us

Pescuit stationar

Cum influenteaza vantul si curentul subacvatic o partida de pescuit

Publicat

pe

Cum influenteaza vantul si curentul subacvatic o partida de pescuit:

Cand sufla vantul, sub luciul apei se intampla unele lucruri despre care vom vorbii in acest articol. Chiar si cea mai mica briza, poate avea un impact asupra baltii/lacului/piscicolei, exact cum a spus Newton, pentru orce reactie exista o reactie opusa. Vantul pe perioada unei partide de pescuit este un factor bun, intrucat circulatia apei introduce oxigen si pune pestele in miscare, cum spun unii pescari. Sa fim mai clari, orice miscare a apei la suprafata cauzata de vant, creaza un „curent” deasupra substratului, asa cum spun englezii „undertow”.

curent subacvatic

curent subacvatic

Multi dintre noi am observat ca atunci cand pescuiesc la pluta si vantul bate din dreapta, pluta are tendinta sa evolueze spre stanga, contrar vitezei vantului. In principiu acest curent subacvatic care se deplaseaza in directia opusa a vantului, este benefic pentru pescar iar montura noastra va fi statica cu mici miscari spre lateral , mai rau este cand acest curent lipseste iar vantul va incepe sa plimbe pluta si implicit pescarul trebuie sa adauge plumb sau chiar sa schimba pluta cu una mai grea, iar pescuitul „de finte” va disparea din cauza faptului ca avem o montura grea. De ce se intampla acest lucru ? Odata ce vantul plimba apa la suprafata, aceasta va ajunde in partea indepartata a lacului, iar curentul este transferat in partea de jos,odata ce a luat contact cu malul. (vezi imaginea de mai jos). In functie de dimensiunea lacului, pozitia locului de pescuit si de intensitatea vantului, nu este neaparata nevoie sa se intample acest fenomen, nu este o regula, curentul respectiv poate sa se exercite doar in partea indepartata a directiei vantului. Daca va aflati la pescuit iar vantul bate cu putere si montura dumneavoastra devine incontrolabila, indicat ar fi sa schimbati locul de pescuit spre „coada baltii” in directia vantului, intrucat in acel loc o sa fiti ajutat de curentul subacvatic.

directia monturii in functie de curentul subacvatic

directia monturii in functie de curentul subacvatic

Cele mai bune conditii sunt cele prezentate in imaginea din stanga, intrucat montura va fi statica fara a fi necesar adaugarea unui plumb (oliviera) sau schimbarea plutei cu una mai grea. In imaginea din dreapta, montura trebuie sa fie mult mai grea pentru a nu fi purtata de curent, aceasta fiind purtata de curent si vant spre mal.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top Articole