Connect with us

Pescuit stationar

Cum influenteaza vantul si curentul subacvatic o partida de pescuit

Publicat

pe

Cum influenteaza vantul si curentul subacvatic o partida de pescuit:

Cand sufla vantul, sub luciul apei se intampla unele lucruri despre care vom vorbii in acest articol. Chiar si cea mai mica briza, poate avea un impact asupra baltii/lacului/piscicolei, exact cum a spus Newton, pentru orce reactie exista o reactie opusa. Vantul pe perioada unei partide de pescuit este un factor bun, intrucat circulatia apei introduce oxigen si pune pestele in miscare, cum spun unii pescari. Sa fim mai clari, orice miscare a apei la suprafata cauzata de vant, creaza un „curent” deasupra substratului, asa cum spun englezii „undertow”.

curent subacvatic

curent subacvatic

Multi dintre noi am observat ca atunci cand pescuiesc la pluta si vantul bate din dreapta, pluta are tendinta sa evolueze spre stanga, contrar vitezei vantului. In principiu acest curent subacvatic care se deplaseaza in directia opusa a vantului, este benefic pentru pescar iar montura noastra va fi statica cu mici miscari spre lateral , mai rau este cand acest curent lipseste iar vantul va incepe sa plimbe pluta si implicit pescarul trebuie sa adauge plumb sau chiar sa schimba pluta cu una mai grea, iar pescuitul „de finte” va disparea din cauza faptului ca avem o montura grea. De ce se intampla acest lucru ? Odata ce vantul plimba apa la suprafata, aceasta va ajunde in partea indepartata a lacului, iar curentul este transferat in partea de jos,odata ce a luat contact cu malul. (vezi imaginea de mai jos). In functie de dimensiunea lacului, pozitia locului de pescuit si de intensitatea vantului, nu este neaparata nevoie sa se intample acest fenomen, nu este o regula, curentul respectiv poate sa se exercite doar in partea indepartata a directiei vantului. Daca va aflati la pescuit iar vantul bate cu putere si montura dumneavoastra devine incontrolabila, indicat ar fi sa schimbati locul de pescuit spre „coada baltii” in directia vantului, intrucat in acel loc o sa fiti ajutat de curentul subacvatic.

directia monturii in functie de curentul subacvatic

directia monturii in functie de curentul subacvatic

Cele mai bune conditii sunt cele prezentate in imaginea din stanga, intrucat montura va fi statica fara a fi necesar adaugarea unui plumb (oliviera) sau schimbarea plutei cu una mai grea. In imaginea din dreapta, montura trebuie sa fie mult mai grea pentru a nu fi purtata de curent, aceasta fiind purtata de curent si vant spre mal.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole