Connect with us

Pescuit stationar

Pescuit pe rau langa cascade la clean si mreana

Publicat

pe

In principiu majoritatea pescarilor sportivi sunt atrasi de astfel de locuri intrucat cascada sau un prag din cursul unui rau promite multe, iar pescarul se duce cu gandul la ce trofeele ce ar putea ascunde astfel de loc. Chiar daca in astfel de locuri apa este tulbure iar cursul este rapid, pestii in special cleanu si mreana prefera aceasta zpma pentru 3 caracteristici vitale lor: apa oxigenata, hrana si siguranta. In acest articol o sa ne rezumam la pescuitul la mreana si clean in astfel de zone.

1. Apa bine oxigenata: Desi plantele emana oxigen ziua prin procesul de fotosinteza, atunci cand seceta este prelungita iar debitul si nivelul raului scade, pestii cauta locuri cu apa bogat oxigenata iar cea mai buna varianta este cascada sau pragul pe cursul unui rau.

2. Hrana: apa care curge peste deversor aduce cu ea si resturi alimentare iar curentul le plimba in substrat, unde si alte vietuitoare sunt interesate de hrana procurata usor. Crustaceele ies de sub pietre sau ascunzatorilor lor oferind o hrana difersificata pestilor.

3. Siguranta: Astfel de locuri cu un curent puternic, apa tulbure si un debit mare nu permit pradatorilor aerieni sa atenteze la viata vietuitoarele acvatice. De exemplu cormoranii sau pescarusii nu vor putea vana in astfel de locuri intrucat caracteristicile unei cascade nu le permite.

Astfel de locuri trebuie abordate cu mare atentie, iar dupa gasirea unui loc cat de cat confortabil pescarului in imediata apropiere a cascadei/pragului, trebuie analizata zona si alegerea stilului de pescuit. Atat pescuitul la greu (pe fund) sau la pluta cu ajutorul unei lansete bologneze sau match, se poate desfasura fara mari probleme. Daca alegeti sa pescuiti la pluta, lansati in amonte in imediata apropiere a unui vartej si lasati pluta sa fie dusa de apa pana in apripierea zonei cu cel mai rapid curs. Daca montura va rula pe substrat aveti toate sansele ca mreana sau scobarul sa muste, iar daca momeala va evolua deasupra substratului sau la adancime mica, cleanul si pestii de mici dimensiuni (obletii) vor ataca.

Pescuit pe rau

Pescuit pe rau


Daca pescuiti la greu (pe fund), iar targhetul dumneavoastra este mreana, ar trebuii sa lansati in curent sau in imediata apropiere, intrucat mrenele prefera locurile cu substrat tare unde curentul raului nu lasa aluviunile sa se depuna. Ca si momeala puteti folosii de la peleti si pana la viermusi sau cascaval. Daca vreti sa prindeti mai multi cleni decat mrena, ideal ar fi sa lansati in locurile cu vartej slab sau in imediata apropiere a unui vir.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole