Pescuit pe rau langa cascade la clean si mreana

0
19998

In principiu majoritatea pescarilor sportivi sunt atrasi de astfel de locuri intrucat cascada sau un prag din cursul unui rau promite multe, iar pescarul se duce cu gandul la ce trofeele ce ar putea ascunde astfel de loc. Chiar daca in astfel de locuri apa este tulbure iar cursul este rapid, pestii in special cleanu si mreana prefera aceasta zpma pentru 3 caracteristici vitale lor: apa oxigenata, hrana si siguranta. In acest articol o sa ne rezumam la pescuitul la mreana si clean in astfel de zone.

1. Apa bine oxigenata: Desi plantele emana oxigen ziua prin procesul de fotosinteza, atunci cand seceta este prelungita iar debitul si nivelul raului scade, pestii cauta locuri cu apa bogat oxigenata iar cea mai buna varianta este cascada sau pragul pe cursul unui rau.

2. Hrana: apa care curge peste deversor aduce cu ea si resturi alimentare iar curentul le plimba in substrat, unde si alte vietuitoare sunt interesate de hrana procurata usor. Crustaceele ies de sub pietre sau ascunzatorilor lor oferind o hrana difersificata pestilor.

3. Siguranta: Astfel de locuri cu un curent puternic, apa tulbure si un debit mare nu permit pradatorilor aerieni sa atenteze la viata vietuitoarele acvatice. De exemplu cormoranii sau pescarusii nu vor putea vana in astfel de locuri intrucat caracteristicile unei cascade nu le permite.

Astfel de locuri trebuie abordate cu mare atentie, iar dupa gasirea unui loc cat de cat confortabil pescarului in imediata apropiere a cascadei/pragului, trebuie analizata zona si alegerea stilului de pescuit. Atat pescuitul la greu (pe fund) sau la pluta cu ajutorul unei lansete bologneze sau match, se poate desfasura fara mari probleme. Daca alegeti sa pescuiti la pluta, lansati in amonte in imediata apropiere a unui vartej si lasati pluta sa fie dusa de apa pana in apripierea zonei cu cel mai rapid curs. Daca montura va rula pe substrat aveti toate sansele ca mreana sau scobarul sa muste, iar daca momeala va evolua deasupra substratului sau la adancime mica, cleanul si pestii de mici dimensiuni (obletii) vor ataca.

Pescuit pe rau
Pescuit pe rau

Daca pescuiti la greu (pe fund), iar targhetul dumneavoastra este mreana, ar trebuii sa lansati in curent sau in imediata apropiere, intrucat mrenele prefera locurile cu substrat tare unde curentul raului nu lasa aluviunile sa se depuna. Ca si momeala puteti folosii de la peleti si pana la viermusi sau cascaval. Daca vreti sa prindeti mai multi cleni decat mrena, ideal ar fi sa lansati in locurile cu vartej slab sau in imediata apropiere a unui vir.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here