Connect with us

Pescuit la crap

Conditiile meteo si pescuitul la crap toamna

Publicat

pe

Cum deja la munte iarna si-a intrat in drepturi, in zonele de campie si de deal, temperaturile de pana la -2°, sunt specifice acestei perioade.

Chiar daca foarte majoritatea pescarilor alearga dupa stiuci, tinem sa va informam ca perioada crapului inca nu a trecut, chiar daca se afla pe ultima suta de metri, intrucat odata ce temperaturile din cursul zilei nu vor depasi cateva grate, metabolismul crapului incetineste. Cum conditiile meteo influenteaza direct hranirea crapului, mai jos o sa va prezentam ilustratii cu conditiile meteo din aceasta perioada.

1. Atunci cand cerul este noros se creaza un fel de patura, ceea ce ridica temperatura aerului cu cateva grade. Cand aveti parte de astfel de conditii meteorologice, trebuie sa stiti ca pestii pasnici sunt mai increzatori in a se hranii, intrucat vizibilitatea in apa este mai scazuta.

2. Atunci cand „patura” de nori nu este atat de densa iar zile la rand este inorat fara a ploua, ofera crapilor stabilitate si implicit ii stimuleaza sa se hraneasca. Chiar daca perioadele de hranire sunt scurte si nu seamana cu cele din sezonul cald, acestia totusi se hranesc.

3. Daca prindem cateva zile mai calduroase, mai ales dupa o perioada mai rece, este timpul pentru a ne pregatii sculele de pescuit. Chiar daca temperatura apei nu a scazut sub 5-6g, dupa o perioada mai calda, crapul incepe sa se hraneasca intens, intrucat perioada de iarna se apropie, fiind atras in general de proteine animale ( viemi,rame)

4. Atunci cand cerul este senin si soarele straluceste pe cer, majoritatea pescarilor se ingramadesc sa plece la pescuit. Chiar daca in aceasta perioada pescuitul este asociat cu o portie buna de frig, soarele nu este tocmai prietenul pescarului. In noiembrie, de exemplu, apa este foarte limpede, intrucat ierburile s-au uscat, vegetatia de la mal a murit si ea iar vizibilitatea in apa este foarte buna. In aceste conditii de soare stralucitor, pestii au tendinta de a veni la mal unde apa este mai calda si nu prefera mancare.

5. Spre deosebire de lunile decembrie sau ianuarie, cand ninge foarte des, corpul omenesc percepe o usoara incalzire, dar in lunile de toamna tarzie poate sa ninga spontan iar fintele percep aceasta schimbare brusca ca fiind iarna in toata regula chiar daca la cateva zile distanta temperaturile erau cu 10g mai ridicate. Daca va aflati la pescuit in aceasta periada, tinem sa mentionam ca nu este un lucru tocmai bun, intrucat crapului nu ii place schimbarea brusca a temperaturii iar in astfel de perioada refuza sa se hraneasca pentru o perioada de timp

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole