Comportamentul crapului, modul de viata si de hranire

-

Am incercat de-a lungul timpului sa adun cat mai multe informatii despre vestitul crap si am cumulat informatiile mele cu cele obtinute de alti pescari si de alti cercetatori din domeniu. Asa ca am ajuns la o concluzie.

Crapul este specia cea mai ravnita de pescari in Romania. De cele mai multe ori, crapul este asociat traditional cu porcul, este aproape de adevar, insa mai degraba este mai apropiat de porcul mistret. Si-a castigat acest renume datorita asemanarilor cu porcul, si anume, forma corpului indesat si masiv, botul orientat in jos si mare iubitor de hrana.

Cum umbla crapii in apa
Acestia traiesc in grupuri ierarhizate si sunt foarte suspiciosi. Este sperios, iar atunci cand este capturat, poate fi asemanat cu vulpea, incercand sa scape din capcana ce tocmai i-a fost intinsa. Se spune ca un crap, are memoria de 1 minut si 30 de secunde, in timp ce un caras, are memoria de doar 7 secunde.
Astfel, putem spune ca putem captura acelasi crap de doua ori, intr-un interval scurt de timp, poate de pana la o ora.

Modul de viata
Crapul traieste pe fundul apei, scormonind in namol dupa hrana. Este obisnuit sa stea in ape un pic mai tulburi. Este un peste omnivor si preferintele sale alimentare difera desigur, de la un sezon la altul. Deseori mananca multe lucruri la care noi ca pescari, nici nu ne-am gandi. Poate manca pesti morti, gunoaie aflate in descompunere, gainat de pasare, alti pesti mici, etc. Foarte multi pescari au incercat de-a lungul timpului sa imbunatateasca nada pentru crap cu gaintat de pasare si au avut succes.

Namolul pe care crapul in scormoneste, contine deseori un soi de bacterii ce ajuta la digestia crapului, asa ca, in zilele toride, crapul va fi gasit in zone cu mult namol, unde se degaja metan (acele zone cu apa oxigenata). De multe ori, cand vedeti bule la suprafata apei, nu este obligatoriu ca acolo sa fie un crap (chiar daca de multe ori asa ati auzit), ci este vorba despre namolul care contine metan si se formeaza bule care se ridica la suprafata.

Stilul de viata al crapului in functie de sezon..

#1 Primavara, crapul adopta un stil carnivor, asta datorita faptului ca abia iesit din iarna, are nevoie de proteina. Crapul mananca primavara, ramele de mal, larvele ce ii pica in cale, mormolocii si chiar pestisorii mici. Deseori, nici racii mici sau scoicile nu ii scapa. Tocmai din acest motiv, uneori primavara, au succes momelile bazate pe carne sau peste. Unii pescari folosesc si mancare pentru caini la prepararea hranei pentru crap.

#2 Vara, crapul are digestia foarte rapida, si deseori mananca hrana echivalenta cu greutatea corpului sau. Cand apa trece de 25 de grade, crapul are digestia in 4-6 ore. Vara, mananca orice ii pica, asta daca nu este afectat de canicula, vant sau presiunea atmosferica.

#3 Toamna, se spune ca, crapul mananca cel mai bine. Crapul are un simt foarte dezvoltat si simte cand temperaturile incep sa scada si se apropie iarna, asa ca, toamna mananca de asemenea, foarte multa proteina, pentru a avea rezerve in iarna ce va veni.

Unii pescari spun ca, sezonul pescuitului la crap incepe abia cand cade prima bruma, in aceasta perioada prinzandu-se cele mai mari capturi de crap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Pescuit la crap cu viermi de plastic

Cea mai noua generatie de momeli artificiale, care includ viermii si larvele chironomide (libelule), care de fapt nu sunt...

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap

Mix crap pentru apa rece – Pescuit la crap Chiar daca ingredientele prezentate mai jos aduc mai mult cu master...

Must read

Alte articole asemanatoare
Recomandate pentru tine