Connect with us

Pescuit la crap

Comportamentul crapului, modul de viata si de hranire

Publicat

pe

Am incercat de-a lungul timpului sa adun cat mai multe informatii despre vestitul crap si am cumulat informatiile mele cu cele obtinute de alti pescari si de alti cercetatori din domeniu. Asa ca am ajuns la o concluzie.

Crapul este specia cea mai ravnita de pescari in Romania. De cele mai multe ori, crapul este asociat traditional cu porcul, este aproape de adevar, insa mai degraba este mai apropiat de porcul mistret. Si-a castigat acest renume datorita asemanarilor cu porcul, si anume, forma corpului indesat si masiv, botul orientat in jos si mare iubitor de hrana.

Cum umbla crapii in apa
Acestia traiesc in grupuri ierarhizate si sunt foarte suspiciosi. Este sperios, iar atunci cand este capturat, poate fi asemanat cu vulpea, incercand sa scape din capcana ce tocmai i-a fost intinsa. Se spune ca un crap, are memoria de 1 minut si 30 de secunde, in timp ce un caras, are memoria de doar 7 secunde.
Astfel, putem spune ca putem captura acelasi crap de doua ori, intr-un interval scurt de timp, poate de pana la o ora.

Modul de viata
Crapul traieste pe fundul apei, scormonind in namol dupa hrana. Este obisnuit sa stea in ape un pic mai tulburi. Este un peste omnivor si preferintele sale alimentare difera desigur, de la un sezon la altul. Deseori mananca multe lucruri la care noi ca pescari, nici nu ne-am gandi. Poate manca pesti morti, gunoaie aflate in descompunere, gainat de pasare, alti pesti mici, etc. Foarte multi pescari au incercat de-a lungul timpului sa imbunatateasca nada pentru crap cu gaintat de pasare si au avut succes.

Namolul pe care crapul in scormoneste, contine deseori un soi de bacterii ce ajuta la digestia crapului, asa ca, in zilele toride, crapul va fi gasit in zone cu mult namol, unde se degaja metan (acele zone cu apa oxigenata). De multe ori, cand vedeti bule la suprafata apei, nu este obligatoriu ca acolo sa fie un crap (chiar daca de multe ori asa ati auzit), ci este vorba despre namolul care contine metan si se formeaza bule care se ridica la suprafata.

Stilul de viata al crapului in functie de sezon..

#1 Primavara, crapul adopta un stil carnivor, asta datorita faptului ca abia iesit din iarna, are nevoie de proteina. Crapul mananca primavara, ramele de mal, larvele ce ii pica in cale, mormolocii si chiar pestisorii mici. Deseori, nici racii mici sau scoicile nu ii scapa. Tocmai din acest motiv, uneori primavara, au succes momelile bazate pe carne sau peste. Unii pescari folosesc si mancare pentru caini la prepararea hranei pentru crap.

#2 Vara, crapul are digestia foarte rapida, si deseori mananca hrana echivalenta cu greutatea corpului sau. Cand apa trece de 25 de grade, crapul are digestia in 4-6 ore. Vara, mananca orice ii pica, asta daca nu este afectat de canicula, vant sau presiunea atmosferica.

#3 Toamna, se spune ca, crapul mananca cel mai bine. Crapul are un simt foarte dezvoltat si simte cand temperaturile incep sa scada si se apropie iarna, asa ca, toamna mananca de asemenea, foarte multa proteina, pentru a avea rezerve in iarna ce va veni.

Unii pescari spun ca, sezonul pescuitului la crap incepe abia cand cade prima bruma, in aceasta perioada prinzandu-se cele mai mari capturi de crap.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit la crap

Pescuit la crap pentru începători

Publicat

pe

Scris de

Aproximativ 80% dintre pescarii romani practica pescuitul la crap. Crapul este un peste pasnic, care apartine din familia ciprinidelor. Exista 3 tipuri de crap pe teritoriul Romaniei: crap oglindă, crap romanesc (cu solzi), crap scoicar.

Datorită creșterii rapide și înmulţirii sale, ocupă unul dintre primele locuri în domeniul piscicol comercial. Greutatea crapului poate ajunge la 50 kg.

Calendarul pescuitului la crap

Ghid de pescuit sezonier la crap
În primăvară, mușcătura peștilor este episodică, dar este perioada de înainte de înmulţire şi există şanşa capturării unui record. Pescuitul la crap primăvara se face la adâncimi mici, unde apa este bine încălzită.

În vara după reproducere, crapul mănâncă bine momeli vegetale (cereale, fainoase sau boilies), deseori în larg, la adâncimi considerabile. Este important să aflăm care sunt preferinţele în materie de hrană ale crapului cât mai repede. Cu momeala potrivita, vara devine momentul potrivit pentru pescuitul crapului. Dimineața, noaptea sau târziu seara sau înainte de furtună. Mai multe despre perioadele cele mai bune de pescuit găsiţi aici.

Primăvara devreme
Primele mușcături de crap apar chiar și la începutul primăverii, când apele încă mai au sloiuri de gheată. În acest moment, viermii, râmele sau larvelel pot ajuta în capturarea unui crap.

Habitatul crapului
Carpul se simte bine în aproape toate apele. Acesta se găsește în râurile mici și mari şi de asemenea, poate fi găsit atât in lacurile mici, cât si în cele mari. Este important să rețineți că este un peşte „murdar” sau care preferă fundurile mâloase sau argiloase. Iubeşte apa caldă, temperatura preferată a apei, este de 26 g Celsius.

Reproducerea crapului
Odată cu topirea zăpezilor şi cu încălzirea treptată a apei, crapul se pregăteste de reproducere şi merge catre zonele cele mai benefice lui pentru a depune icrele. Se pare ca preferă sa stea la adâncimi mici atunci când se reproduce, în apropierea malurilor sau a stufului. Odată ce temperatura apei are aproximativ 18 grade Celsius, crapul începe reproducerea, la o adâncime ce nu depaşeşte 40-50cm. Durata de reproducere durează în jur de o lună, şi începe adesea la începutul lunii mai.

Modul de hrănire al crapului
O caracteristică distinctivă a crapului este lăcomia. Nu e de mirare că acest pește este comparat cu un porc.
Trebuie remarcat faptul că în timpul reproducerii, el devorează în cantități enorme de plante subacvatice, cât și larve, viermi, melci sau mormoloci.

Unde trebuie căutat crapul
La începutul primăverii, crapul trebuie căutat în râuri mici sau pe platourile cu adâncimi mici din balţi.

Vara, habitatul crapului este în mare măsură determinat de condițiile meteorologice. Dacă vremea este un pic întunecată, crapul se hrăneşte toată ziua, dacă este caniculă, acesta va prefera să mănânce îndeosebi dimineaţa devreme, seara şi pe timpul nopţii.

Momeli consacrate pentru pescuitul la crap

 • boilies de diferite dimensiuni și arome, peleţi
 • pâine, porumb, inclusiv fermentat,
 • mazăre verde, cartofi,
 • viermi,
 • râme,
 • mamaliga, cubuleţ sau cocoloş
 • Nădirea crapului
  Pentru a prinde crap adesea trebuie să nădim locul. Crapul este un peşte gurmand, care mănâncă cantităţi impresionante de hrană pe timpul verii. Se recomoandă pentr nădit: cerealele, boilies-urile, râme tăiate, viermi adăugaţi în nadă, cerealele fine cât si cele grunjoase.

  Moduri promitătoare pentru a prinde crap
  1. Utilizarea pungilor solubile
  Este o metoda recomandată atât primăvara cât si vara. Se utilizează pungile solubile pentru a aduce un plus de hrană în zona cârlingului nostru. Adesea când se folosesc pungile solubile, nu mai este necesară o nadire intensivă. Sunt foarte utile îndeosebi în perioadele reci, atunci când nu este indicat să nădim intensiv.

  2. Utilizarea unui momitor
  Este o metodă clasică şi de foarte mare succes. Cele mai multe partide de pescuit ale pescarilor români se face cu astfel de momitoare, în care se adauga nada formată cel mai des dintr-o pastă care sa reziste aruncărilor la distanţe considerabile. Avem şi alte articole unde puteţi afla mai multe despre reţete de nade utilizate la pescuitul crapului.

  3. Pescuitul cu boilies
  Metoda de pescuit la crap cu ajutoruul bilelor aromate este deseori de succes. Desigur, de cele mai multe ori, crapii sălbatici aflaţi în ape naturale, nu sunt obişnuiţi cu astfel de momeli, dar dacă pescuitul se face pe amenanjari destinate pescuitului sportiv, şansa de a captura crapi la boilies este destul de mare. Boilies-urile sunt făcute în general din mai multe ingrediente, cu un aport ridicat de proteine.

  Citeşte continuarea

  Top Articole