Să mergi la pescuit chiar în momentul potrivit este o alegere deobicei destul de dificilă. Chiar daca ai cel mai bun echipament de pescuit, este posibil să nu prindeti nimic dacă mergeţi într-o perioadă neprielnică. Exista o serie de factori ce pot fi luaţi în considerare atunci când decideţi să mergeţi la pescuit. Vom discuta în acest articol, atât despre mersul la pescuit in funcţie de anotimp, dar şi în funcţie de condiţiile climaterice.
Luați în considerare ora din zi. Peștii au sângele rece, deci activitatea lor depinde de temperatura apei din jurul lor. Sunt inactivi când apa este rece, iar când este foarte fierbinte, se retrag în apele mai adânci pentru a îşi răci corpul. Deoarece peştii se hranesc în general cu insecte şi larve, trebuie tinut cont de perioada în care insectele sunt cele mai active. De exemplu, când temperatura afară este crescută şi avem parte de foarte mulţi tântari şi insecte, pescuitul va fi de succes.
Luați în considerare sezonul. La fel ca toate animalele, peștele este mai activ în număr mai mare în anumite perioade ale anului. Acest lucru va varia, desigur, în funcție de locul în care locuiți și de felul de pește pe care sperați să îl prindeți, dar există câteva orientări generale pe care să le aveți în vedere.
Perioada de primăvară – şansele de succes sunt bune şi în această perioadă. Veți avea mai mult noroc mai spre sfârşitul primăverii, şi de asemenea, în general, înspre dupa-amiază când apele devin un pic mai calde. Peştii sunt mai puţini activi dimineaţa în perioada de primăvară, în primul rând datorită apei, care este mai rece şi în al 2-lea rând pentru că insectele si larvele sunt mai puţin active. În perioada de primăvară trebuie profitat cât mai mult de dupa-amiezile însorite. Primăvara peştele trebuie căutat pe platouri cu adânicimi mici, pentru ca aici temperatura apei creste mai rapid şi razele soarelui pătrund mai uşor.
Perioada de vară – Acesta este un sezon bun pentru pescuit dacă evitați cele mai fierbinți momente ale zilei.
Perioada când peştele va mânca cel mai bine este chiar înainte de răsăritul soarelui și imediat după apusul soarelui, când hrana este abundentă. În mijlocul zilei, când soarele se află la apogeu, peștele se va retrage la apă mai adâncă şi mai rece. Totuşi, pe timpul zilei de vară, când avem temperaturi ridicate, putem căuta peştii în gropi adânci unde apa trece de 1.8m adâncime.
Perioada de toamna – Acesta poate fi un timp capricios, dar este o perioadă foarte bună de pescuit. Cea mai bună partidă de pescuit pe timpul toamnei este pe tot timpul zilei. Cât timp apa va fi caldă în perioada cât bate soarele, peștele va fi condus să mănânce mai mult decât de obicei datorită deficitului iminent de alimente pe care iarnă îl aduce.
Perioada de iarna – Din motive evidente, nu este cel mai bun moment pentru pescuit. Dacă nu sunteți pescari de copcă, ar trebui să lasaţi pescuitul pentru alte sezoane. Totuşi, din experienta anterioară, pe perioada iernii când apele nu sunt încă îngheţate, se poate încerca pescuitul la larve de chironomide. Pe timpul iernii pot fi căutate îndeosebi speciile răpitoare precum: biban, salău şi stiucă. De asemenea, nici carasul nu este de neglijat, fiind un peşte gurmand care se mai hrăneşte şi iarna. Cât despre crap, acesta pe perioada iernii hibernează, însă poate fi prins dacă ii ghicesti locul de iernare. Din experienţa de piscicultor, am observat că zonele favorabile crapului pe timpul iernii sunt în zonele adânci, la circa 2m adancime, în apropierea zonelor cu stuf, lângă structuri sau în zona malurilor abrupte.
Zilele înnorate sau cu ploaie slabă
Zilele înnorate fără vânt puternic fac peştele mai îndrăznet, ei tind să plece de lângă structuri şi zonele de siguranţă atunci când cerul este mai înnorat. De asemenea, zilele cu ploaie uşoară pot fi considerate zile de maxim succes la pescuit. Ploaia usoară este o vreme excelentă la pescuit, în special în perioada caldă a anului. Se estompează suprafața apei, făcându-l pe peşte să vadă mai greu. De asemenea, o mulțime de insecte ajung în apă, fie din aer, fie datorită malurilor spalate de apă. Acest lucru nu poate fi decât benefic, deoarece îl face pe peste mai activ şi mai dornic să mănânce. Ploaia puternică nu este cea mai buna perioada pentru pescuit, făcând peştii să vâneze mai greu, să respire mai greu, dar şi să înoate mai greu.
O mică atenţie si la fazele lunii. Luna controlează mareele, care joacă un rol important în condițiile de pescuit. Luna plină și timpul când luna este aproape de pământ, tind să facă un pescuit deosebit de bun.
Cunoaşterea speciei vizate. Diferitele tipuri de pești preferă diferite temperaturi ale apei, ore ale zilei și momeli. Dacă pescuiți o anumită specie, faceți cercetări despre acea specie. Dacă doriți să prindeți somn, nu veţi avea mari şanse dacă nu doriţi să vă aventuraţi pe ape puţin adânci. Somul trăieste în gropi şi rareori vine spre mal să-şi caute hrana.
În ce zone pot fi găsiţi crapii în funcţie de anotimp
Primavăra – Crapii sunt activi primăvara şi pot fi găsiţi în zonele sudice ale apelor, la adâncimi mici, de până la 1 metru, deoarece acolo lumina soarelui patrunde cu uşurinţă şi încălzeşte apa.
Vara – Pe perioada de vară, crapii sunt foarte activi şi pot fi găsiţi în ape mai adânci, dar unde totuşi este un strat de apa caldă si oxigenată, o zonă numită linie termica.
Toamna – In lacurile adânci, apa poate fi în unele zone mai rece, iar în alte zone mai caldă. Toamna crapii se deplasează în zone confortabile lor. Pot fi găsiţi atat în găuri adânci, cat şi în apropierea structurilor.
Iarna – Pe timpul iernii, crapii pot fi găsiţi în locurile adânci. In această perioada apa ajunge la 4 pe fundul lacurilor şi crapii găsesc această zonă ca fiind cea mai confortabilă pentru iernat.