Pescuitul la crap salbatic va fi intotdeauna cu mult diferit fata de cel pe baltile private, unde pestii au cu totul un comportament diferit. De cele mai multe ori, sansele de a prinde un crap pe baltile private este cu mult mai mare decat a prinde un crap intr-o zona salbatica. De asemenea, nici macar momelile si nadele nu raspund la fel pe lacurile salbatice.
Daca pe un lac privat momelile si nadele sunt cele mai importante doua „strategii”, pe un lac salbatic situatia sta complet altfel. In primul rand, pe lacurile salbatice e vorba in primul rand de pozitionare. De locul unde este stiut ca pestii frecventeaza, si de asemenea, mai este important sa stim intr-o minima masura, momelile preferate de acestia.
As putea da un exemplu si as putea spune ca pe raul Prut, crapii sunt iubitori de rame groase, porumb si cubulet de mamaliga. N-am prins decat un ciortan la boilies pe acest rau. Nu pot spune ca este o regula, dar din experienta mea, nu as putea aborda o partida pe raul Prut doar cu boilies-uri si pelete, pentru ca as esua lamentabil. Cel mai mare peste prins aici a fost un crap de 11kg la rama groasa de gunoi. Am insistat si cu boilies-uri, fierte si solubile, si degeaba, un singur ciortan.
In lacurile si raurile salbatice, crapul trebuie atras cu arome naturale si consacrate. Ca si nada, este indicat sa folositi banala mamaliga, in combinatie cu srot de floarea soarelui, porumb sau chiar TTX. Pe carlig, este indicat de asemenea, porumbul cu arome, rama neagra sau rama rosie, si nu in ultimul rand, cubuletul de mamaliga.
Pescuitul in balastiere
In general balastierele au adancimi foarte mari, ce depasesc 10 metri. Acestea sunt zonele unde sa cautati crapii, in gropile adanci facute in trecut de utilaje. Se nadeste timp de cateva zile, dar nu foarte departe, ci la circa 20m de mal. Se va pescui doar cu momeli traditionale, dar si cu monturi fine pe fir textil.
Pescuitul pe Dunare
Aici situatia sta complet altfel. De-a lungul timpului, crapii s-au invatat atat cu momelile traditionale, cat si cu cele mai moderne, dat fiind faptul ca tot mai multi pescari moderni au inceput sa vizeze crapul pe Dunare. In 2014 am vazut capturi foarte frumoase in zona Giurgeni la boilies-uri cu aroma de squid & octopus. Cert este ca, pe Dunare, nada este cea care face diferenta. O zona bine momita, reprezinta o zona care va aduce capturi.
Pescuitul in Delta Dunarii
Probabil multi dintre voi sunteti pescari de Delta. Si mai probabil pe multi dintre voi v-am vazut prin Delta si v-am observat si tehnicile. Multi dintre voi, obisnuiti sa naditi in Delta Dunarii cu zeci de kilograme de porumb. Anul trecut, in 2015, am intrebat un pescar al Deltei cum e mai recomandat sa pescuiesc dupa crap, asa ca mi-a oferit ajutorul si mi-a nadit in prealabil cu aproximativ 30 de kilograme de porumb. Am prins peste 100kg de crap in doar doua zile.