Mreana este mai pretentioasa ca alte specii de pesti din apele curgatoare, preferand apele curgatoare cu fund pietros si bine oxigenate. Mreana este solitara, iar specimenele mari se hranesc de obicei noaptea intrucat ziua mananca cele mici. Multi pescari pescuiesc la mreana folosind momeala vie (viermi, rame rosii, rame de pamant) dar s-a dovedit ca si cascavalul este o solutie buna in pescuitul la mreana. Pescuit la mreana cu cascaval nu necesita echipament special, o lanseta cu actiune medie cu lungimea de peste 2.5m echipata cu un monofilament cu grosimea de 0.25 – 0.30 mm (mreana in dril este extrem de bataioasa iar daca aveti sansa sa dati de un exemplar mare s-ar putea sa aveti probleme).
Montura este una foarte simpla, formata dintr-un plumb culisant (alungit, pentru a evita posibilele agataturi) si un carlig cu tija lunga de marimea medie (nr 6, 8, 10 depinde pe pestele vizat). Distanta intre carlig si plumb trebuie sa fie de peste 15 cm iar dupa aceasta distanta se pune un opritor. Practic aceasta este cea mai simpla montura montata pe firul principal sau pe un inaintas mai subtine (0.18mm). Cascavalul il taiem ca pe cubul de mamaliga si il introducem in carlig, daca acesta are tija lunga, se va acoperii pana la jumatatea tijei iar daca este normal ar trebuii sa introducem tot acul in patratelul de cascava. De preferat, cascavalul raraul sau delaco intrucat este mai elastic si se fixeaza bine pe carlig/
Am avut mai mult succes cu ancora de 1 pe care am tras cubuletul de cas despicat cu firul pana la jumatate. Am folosit un bat cu un singur carlig.
Ca sa nu fure cubuletul, am tinut batul in mana.
Frecventa atacurilor este mare, daca locul este bine ales.
Cand se ridica plumbul, trebuie intepat pestele.
Rabdare la recuperare, altfel se poate rupe firul.