Pescuitul crapului se dovedeste a fi foarte dificil uneori, pentru ca este un peste foarte pretentios, dar in acelasi timp, in scadere ca si populatie in tara noastra. Daca in urma cu mai bine de 10 ani orice pescar putea prinde crap cu usurinta si fara o serie de nade si momeli diversificate, astazi treburile numai sunt atat de simple.
Pentru pescuitului crapului avem nevoie de nada si de momeala un pic mai diversificata. Dar, cu toate acestea, porumbul inca ramane la putere si va ramane la putere in pescuitul crapului. Nu exista crap in lumea asta caruia sa nu ii placa o boaba de porumb bine aromata si indulcita.
In acest articol va voi explica o nada deosebita pentru crap, pe baza de porumb aromat in CSL (alcool de porumb). Este o nada care poate fi folosita atat vara cat si iarna, insa va recomand sa o folositi mai mult in perioada rece, mai precis din Septembrie pana in Mai.
Reteta boabe de porumb in CSL pentru crap
– aproximativ 3kg de boabe de porumb uscate
– aproximativ 300ml de CSL
Mod de preparare #1: se vor pune boabele de porumb la umflat timp de 24 de ore. Dupa ce acestea vor absoarbe apa si se vor umfla, se vor pune la fiert, bine de tot, timp de 40 de minute. Daca aveti si o oala sub presiune este si mai buna, dar este ok si o oala normala. Dupa ce boabele de porumb s-au fiert bine de tot, vom pune zeama unde au fiert boabele intr-un bidon de 5 litri sau chiar mai mare. Vom adauga cei 300ml de CSL in apa si o vom zbate pentru o buna omogienizare. Acum e momentul sa adaugam boabele in bidonul cu compozitia de apa si CSL.
Zilnic, verificam bidonul si ii mai oferim aer, pentru ca fierbe si ne putem trezi ca bidonul explodeaza. Ii oferim zilnic aer pana cand acesta nu va mai fierbe. Atentie! La un moment dat boabele vor mirosi foarte urat si este indicat sa nu le folositi la bloc, ca sa nu va bata nevasta! Sunt excelente pentru pescuit la crap dar si pentru pescuit la cteno. In bidonul respectiv va fi un alcool foarte puternic si in acelasi timp, acestea sunt bine fermentate si iubite de catre crapi. Reteta de mai sus este dedicata pentru pescarii care pregatesc nada cu mult timp inainte de partida de pescuit.
Mod de preparare #2: a 2-a forma de preparare este dedicata celor ce doresc sa foloseasca boabele de porumb in CSL in urmatoarea zi. In acest caz, vom lua boabele de porumb, le vom pune la fiert in apa, circa 40 de minute, iar ulterior, vom adauga CSL-ul direct peste boabe. Putem adauga aproximativ 500ml in acest caz, pentru o si mai buna aroma. Boabele vor capata o aroma galben-maronie si vor fi excelente pentru nadit chiar a 2-a zi dupa preparare. De asemenea, ele pot fi folosite atat pe fir de par cat si pe carlig direct deoarece sunt moi dupa fierbere.
Mod de preprare #3, forma super-rapida Daca nu avem timp sa pregatim boabe de porumb in CSL acasa, putem alege o alternativa super rapida. Cumparam circa 5 conserve de porumb Bonduelle, le vom pune intr-o galeata pe toate si vom adauga CSL peste toate, aproximativ 300ml. Le omogienizam bine si le lasam circa 10 minute sa traga toata zeama de CSL, iar ulterior putem nadi cu acestea sau chiar putem sa le punem in carlig.
Ce este CSL-ul? CSL-ul este un alcool de porumb, de culoare galben-maronie, cu vascozitatea mare si ci un miros usor intepator. Are o puternica atractie pentru crap. Se gaseste indeosebi doar la magazinele de pescuit, dar de asemenea, si la fabricile de procesare a porumbului. Pretul unui bidon de aproximativ 800ml este de aproximativ 10 lei.
Cand este recomandat CSL-ul in nada? Fiind pe baza de alcool, se recomanda pentru pescuitul in ape reci, deci mai precis, in perioada de toamna, iarna si primavara. Vara nu se recomanda utilizarea alcoolului, ci se recomanda nada pe baza de fructe si indulcitori. Alcoolul are o dispersie rapida a aromelor in apa, si asa crapii sunt atrasi mai rapid in perioada rece. Mai precis, pune metabolismului pestilor in miscare si asa ii atragem catre carligele noastre.
Pot folosi in loc de CSL, alt alcool? Cu siguranta, insa daca folositi alt alcool, precum tuica, nu se recomanda fierberea acestuia la comun cu boabele de porumb. Este indicat sa folositi tuica in reteta #1 si reteta #3. In reteta #2 nu se recomanda folosirea palincii (tuica) pentru ca alcool se evapora prin fierbere sau chiar aveti sansa sa ia foc.