Connect with us

Pescuit stationar

Selectarea carasului in functie de alte specii

Publicat

pe

Intrebare vizitator: Cum credeti ca, la un pescuit de caras la match, pot sa scap de bibani mici, rosioara si guvizi ?

Aceasta intrebare a fost trimisa pe pagina oficiala a site-ului de catre dl Marin. In primul rand tinem sa ii multumim pt. increderea acordata iar referitor la intrebare putem sa spunem ca nu conteaza stilul in care doriti sa prindeti pestele, trebuie sa cunoasteti mai multe detalii despre comportamentul acestuia, anume „cum si unde se hraneste” si ce momeli adora fiecare speci in parte. Pesti amintiti mai sus su comportamente diferite de hranire.

Carasul este un peste care se hraneste in substra (pe fund), deci va trebui ca acul sa evolueze acolo, iar daca sunt valuri, va trebui sa luati o marja de 2-3cm. Spre deosebire de caras, bibanul este un rapitor, dar prefera si momelile pestilor pajnici (rame, vermusti, larve), deci trebuie din start sa ne orientam catre alte momeli pentru a nu prinde bibanii (puteti pescuii la mamaliga, barilla s.a.m.d).

Rosioara evolueaza si se hraneste de obicei deasupra fundului, iar in anotimpul cald in apele de suprafata si de aceasta data scapam foarte usor, pentru ca are o alta arie de cautare a hranei decat carasul iar rosioara prefera in principal viermii si larvele ca hrana.

Guvidele, o alta specie de peste intalnit in apele tarii se hraneste pe fund, aproape cu orice ii apare in cale. Pentru a evita trasaturile acestei specii, trebuie sa momiti un loc cu rame taiate iar daca doriti sa prindeti carasii, este important sa pescuiti la 2 m lateral de locul nadit cu rame taiate. Carasul este un peste care nu sta pe nada, el vine si pleaca, daca nu sunteti atent sa faceti o intretinere ritmica riscati sa-l pierdeti. Carasul reactioneaza foarte bine la zgomotul pe care il produce bulgarele de nada la impactul cu apa, fiind un peste curios, care vine sa se intereseze ce a cazut in apa. Pestii pe care nu doriti sa ii prindeti trebuie sa i tineti grupati pe locul nadit unde sa naditi in continuare cu rame tocate sau larve.

Chiar daca socoteala de acasa nu se potriveste cu ce-a din targ, teoretic acestea sunt cele mai importante aspect pentru a selecta o specie de peste (comportamentul si hranirea fiecarei specii in parte) iar asta nu garanteaza ca nu o sa mai prindeti speciile nedorite, este foarte probabil la un anumit interval (dar nu enervant) sa mai intre si cate un biban sau guvid. Un aspect foarte important este si nada care pana la momentul de fata nici ea nu are o specie targhetata, chiar daca pe ambalaje scrie si arata anumite imagini cu pestii care sunt vizati.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole