Hranirea si localizarea pestilor pe o balta salbatica

1
34230

In cele ce urmeaza o sa punem accent pe hranirea si localizarea pestilor dintr-o balta/lac formata in imediata apropiere a unui rau, avand legatura cu acesta printr-un cana. Practic aceste tipuri de balti au o caracteristica comuna si anume vegetatia, fie ea acvatica (plauri, crini de apa, nuferi, buruiana, stuf, papura) sau in imediata apropiere a malului care fac dificila gasirea unui loc propice pescuitului. Spre deosebire de baltile private unde locurile pentru pescuit sunt amenajate cu pontoane sau foisoare, pe ape salbatice trebuie sa ne facem singuri un loc iar zonele dificile si „nebatute” de alti pescari s-au dovedit a fi prinzatoare. In principiu dupa ruperea catorva crenzi sau calcarea ierbii de pe mal, trebuie sa ne orientam dupa vegetatia acvatica, in ochiurile dintre plauri sau in imediata apropiere a buruienilor, ori la maginea stufului se afla si pestii.

hranirea si localizarea pestilor intr-o balta salbatica
hranirea si localizarea pestilor intr-o balta salbatica

De la majoritatea speciilor pajnice si pana la rapitori precum stiuca sau bibanul se afla in astfel de locuri. Ce trebuie sa stim este ca stiuca vaneaza langa mal, la marginea buruienilor sau langa copaci cazuti pe cand carasul, platica, sau rosioara traieste in interiorul acestor locuri pline de vegetatie iar speciile mai mari mananca in margini. Nu de multe ori ati vazut cum intr-un „ochi ” de buruiana se prinde peste (caras, rosioara, sau ciortani) iar langa stuf sau papura prindeti aceleasi specii de pesti dar si platici, intrucat aceste prefera sa se hraneasca pe „fund” din radacinile aceste plante.

Spre deosebire de acesti pesti, cleanul se hraneste intens dimineata si la suprafata, unde apa este lipsita de vegetatie, de obicei pe cursul canalului de acumulare, incercand sa vaneze insecte sau specii mici (cum ar fi obletii, albitura). Pe aceste ape, pescuitul la greu sau cu plumbul jos este inaccesibil iar pescuitul la bologneza este cel mai folosit, intrucat ne permite lanseuri precise, se poate pescuii la distanta nefiind limitati de dimensiunea unditei (varga). Oricum, hranirea si localizarea pestilor pe o apa salbatica este mult mai dificila in comparatie cu o balta privata, iar „facilitatile” cum ar fi apa curenta, umbra, loc comod pentru pescuit, lipsesc, iar concluzia este ca pescarul trebuie sa faca anumite sacrificii pentru a prinde pesti iar in astfel de locatii rezultatele nu se lasa asteptate. In imaginea prezentata de noi se regasesc majoritatea tipurilor de vegetatie si implicit ce specii de pesti traiesc in astfel de locuri.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here