Connect with us

Pescuit stationar

Unde gasim mreana pe rau – Pescuit la mreana

Publicat

pe

Mreana este un peste care nu poate fi confund cu nicio alta specie de pesti din apele dulci, fiind intalnita in special in raurile de deal si ses din Europa iar in Romania o gasim pe majoritatea raurilor (Prut, Siret, Jiu, Olt, Argeș, Tisa, Mureș, Cerna) . Cu un corp alungit si acoperit de solzi mici, mreana este imbatabila in curentul raului (vir), aceasta facand fata fara niciun fel de problema. Botul alungit ajuta la scormonitul in pietris pentru procurarea hranei, intrucat acest peste se hraneste si traieste doar in substratul apei, cu, conditia ca acesta este pitros nisipos (substrat tare).Hrana și-o procură doar de pe fund și consta in special din nevertebrate: insecte si larvele lor, viermi, moluste, crustacee, si într-o masura mai mica detritus organic, vegetatie acvatică, icre si mai rar puiet de pește. Peștii adulți de dimensiuni mai mari sunt piscivori, hrănindu-se cu pești mici bentonici: guvizi, cobitide. Printre cele mai folosite momeli in pescuitul sportiv la mreana sunt viermii (albi sau rosii) dar se prind frecvent mrene mari si la alte momeli vii cu ar fi ramale sau lipitorile. Intrucat in gatul mrenelor se afla 3 randuri de dinti si din cauza acestui aspect mreana se hraneste fara probleme si cu momeli tari iar in ultima perioada s-a constatat ca o bucata de cascaval face diferenta cand o partida de pescuit la mreana este saraca. In Anglia, de unde si vine recordul pentru cea mai mare mreana pescarii sportiv captureaza mrena la peleti sau boiliesuri mici cu aroma tipatoare. Cum spuneam si mai sus, pe raurile mari din tara (in special cele de deal si ses) , intalnim cele mai mari populatii de mrena, intrucat raurile sunt mult mai curate in comparatie cu zonele de campie iar apa este foarte oxigenata. Un criteriu de care trebuie sa tinem cont atunci cand pescuim la mreana este substratul, acesti pesti nu „locuiesc” in zonele cu substrat namolos/malos.

Unde gasim mreana pe rau: in imediata apropiere a cascadelor sau stavilarelor, in zone unde albia se ingusteaza si implicit debitul este mai mare iar aluviunile nu pot poposii, iar exemplarele mari prefera locurile retrase cu busturugi sau copaci cazuti. Pescuitul la aceasta specie se practica in special cu plumbul pe fund dar in unele zone se pescuieste si la pluta (tarasi) unde momeala evolueaza pe fundul apei iar pluta este purtata de curent. In imaginea prezentata mai jos este ilustrat habitatul natural al mrenei pe o apa curgatoare de deal, unde puteti observa „mrenele pe cursul apei ” Cum spuneam si in alte articole, aceste date sunt teoretice si necesita modelare din partea pescarului in functie de tipul raului in care pescuieste, dar locurile prezentate in imagina de mai jos ca fiind propice pentru pescuit sunt reale chiar daca in zona in care pescuiti dumneavoastra nu se afla o insula sau o cascada dar sigur se afla o zona cu un curent mai puternic si substrat pietros sau o treapta pe cursul raului.

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole