Connect with us

Specii pesti

Pescuit la clean – Cleanul

Publicat

pe

pescuit la clean

Descriere Clean :

Cleanul (Squalius cephalus, sinonim Leuciscus cephalus) , face parte din familia ciprinidelor raspandit in apele curgatoare din regiunile colinare si de ses . Cleanul prefera raurile curgatoare cu fund pitros si nisipos ( evita raurile cu substrat mlastinos ) dar se gaseste si in lacuri in regiunea de deal si munte .  Media de viata a cleanului este de 16 ani dar poate traii si 22 de ani . Are corpul alungi usor comprimat lateral , aproape cilindric , acoperit cu solzi mari . Este un peste omnivor care mananca de la insecte la broaste si in unele cazuri si soareci  .  Primavara mananca viermi , insecte ce cad in apa , vara mananca mai mult raci iar toamna broscute .

Lungime normala:30-40 cm
Lungime maxima:80 cm
Greutate:3 – 5 kg
Colorit pe spateverde-închis, uneori bate spre galben
Colorit pe burtaAlba
Momeli prinzatoareViemi  , rame , lipitori , insecte , voblere

Difera in functie de anotimp

Lungime legala retinere :25 cm

Reproducerea : – Pescuit la clean

In majoritatea cazurilor , maturitatea sexuala este atinsa la 3-4 ani dar unii masculi se pot reproduce si la 2 ani .  In parte de nord a tarii depunerea icrelor incepe in lunilie iunie – iulie iar in zona sudica dupa 15 mai . O femela depune pana la 200000 de icre, uneori chiar peste 300000 , acestea au culoare galbuie si foarte lipicioasa pentru a putea sa se lipeasca de pietrele din substrat . Puietul sta in grupuri iar exemplarere mari si batrane traiesc solitar . Cleanul are o dezvoltare rapida , la varsta de 3-4 luni poate atinge chiar si  10cm  .

Tehnici pescuit la clean :

La clean putem pescuii in mai multe feluri , la pluta  intre ape , la musca , la fund si cu naluci . In cele ce urmeaza o sa prezentam doar pescuitul la plua :

Pescuit la clean cu  pluta intre ape  , iar avantajul acestei metode este ca se poate pescuii in mai multe locuri . Ca momeli se recomanda carii de lemn , viermi , rame  , lacuste sau brosute (  dar harna difera in functie de anotimp ) . Specificul acestei metode este ca momeala se fixeaza la 30-40 cm fata de nivelul apei .

Echipamente pentru pescuit la clean cu pluta : 

  • Varga : se recomanda o lanseta feeder echipata cu varful cel mai subtire ( „betele ” de tip feeder au mai multe varfuri ) , am optat pentru varful cel mai fin intrucat cleanul cand incepe sa manance nu este foarte bataios .
  • Firul : Struna trebuie sa aiba grosimea de 14-16mm iar inaintasul ( firul de pe mulineta ) de 18-20mm
  • Carligul : Nr 8-12 in functie de momeala
  • Pluta : Trebuie sa fie una mica sau medie ( daca pescuim cu broscute )  vopsita in culori naturale intrucat cleanul este reticient la culorile stridente . Foarte bune sunt plutele clasice , confectionate de cocean de porumb cu lungimea de 5 cm si grosimea de 6mm.
  • Plumbul : nu poate depasii 0.5g
tehnici clean

pescuit la clean

Apasă ca să comentezi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Somnul pitic, o pacoste de peste

Publicat

pe

Scris de

Somnul pitic (Ameiurus nebulosus), este un peste rapitor, originar din America de Nord, o pacoste de peste, urat de majoritatea pescarilor si nu numai, fiind un pericol pt ecosistem, intrucat se hraneste cu orice misca, de la pestisori, icre, vegetatie, insecte si pana la raci, moluste s.a.m.d, practic „trage” si la ” carligul gol „. Spre deosebire de somn, pe spate, spre coadă, are o mică înotătoare adipoasă, specifică numai neamului păstrăvului. Înotătoarea dorsală și cea pectorală sunt înzestrate în special la tineret cu un spin puternic ascuțit. Aceasta specie atinge rar lungimea de 40cm si o greutate de 2.5kg iar dimensiunile medi sunt intre 15-20 cm si 400-500 g . In ultimul timp acest peste s-a raspandit in Romania intr-un ritm alert, de la baltile private si pana la acumularile marilor rauri iar in Europa apuseană a fost introdus întâi în Germania (1880) apoi în Franța, Austria, Belgia, Iugoslavia ca pește de acvariu și s-a răspândit pe cale naturală în mai multe țări. Nu confundati somnul pitic cu cel African, acesta din urma poate atinge greutati si de la 60 kg.

In principiu, somnul pitic este nedorit in lacuri sau baltile private, unde se practica pescuitul sportiv, dar accidental sau cu rea credinta, unele dintre balti s-au trezit cu aceasta specie care alunga pescarii si implicit scad veniturile patronilor. Din punctul nostru de vedere este bine sa evitati astfel de balti, intrucat somnul pitic va rontaii orice momeala, de la boiliesuri pana la porumb fie el conservat sau uscat (cel din nada) iar despre momeli animale nici nu mai vorbim …… bancurile cu somni pitici sunt devaratorii baltilor. Daca o sa capturati astfel de specie, ar fi bine sa evitati zona inferioara a caputlui, unde sunt inzestrati cu un spin, capabili sa dezvolte dureri insuportabile prin mecanismul sau de autoaparare .

Cum selectam somnul pitic? nu prea avem cum, aceasta specie „rontaie” orice si nu prea avem cum sa ii selectam

Daca avem somni pitici in balta, cum ii starpim, cum scapam de ei? Cam complicat, fie prin decolmatare, fie prin capturarea speciilor medii si mari iar dupa aceasta procedura introducem bibani negrii ( bass-ul ), o specie care mananca de 4 ori greutatea s-a corporala pe zi . Astfel de pesti nu se gasesc la noi in tara, iar dupa o cautare mai amanuntita, cel mai aproapiat comerciant ar fi la granita dintre Ungaria si Austria. (acest procedeu l-am gasit pe un forum din spania, unde si altii au avut probleme cu acesti somni pitici)/

Citeşte continuarea

Top Articole