Connect with us

Pescuit stationar

Metoda englezeasca pentru nadirea locului de pescuit

Publicat

pe

Asa cum ne-au obisnuit, englezii sunt foarte inventivi atunci cand vine vorba de pescuit si nu numai. In principiu metoda prezentata de Dean Jones este una foarte spectaculoasa, folosind nada exact pe pluta, iar odata intrata in contact cu apa aceasta se va dizolva exact in perimetrul momelii, practic fiind vorba de o arie a dispersie de doar cativa centimetri. Aceasta metoda de pescuit vine si in sprijinul pescarului, ne mai fiind nevoie de o nadire permanent cu bulgari de diferite dimensiuni care ar putea speria o parte din pesti dar si ar usura munca pescarului, intrucat este destul de greu sa arunci 2 bulgari de momeala in acelasi loc. Practic, montura aceasta este una simpla, carlig, alice plumb, o pluta (baggin’ waggler) cu o greutate incepand de la 0.7g

Oricum acest stil de pescuit se va practica in ape statatoare, unde pestele are tenta de a se hrani la mal iar cele mai bune locuri ar fi baltile private, intrucat aici se cunoaste substratul dar si tendinta de hranire a pestilor.

Pluta bagging waggler

Chiar daca nu ne comparam cu englezii care folosesc acesta metoda de pescuit pe orice apa statatoare (fie salbatica sau privata) intrucat aceste ape sunt pline cu majoritatea speciilor de pesti, ceea ce la noi lipseste din cauza pescuitului industrial si a braconajului. Oricum, sincer sa fiu daca nu dadeam peste aceste articole nu aveam idee de aceasta metoda si putini romani stiu despre acest stil dar noi am venit cu acest post in ideea de a va informa despre unele „noutati” sau stiluri practicate de straini.Teoretic locul de pescuit si momeala va sta in permanenta pe un pat de nada chiar daca nu lansam in acelasi loc iar nada va „pica” din asa zisul momitor incontinu pe momeala, atragand pestii, dar trebuie sa mai specificam si faptul ca astfel de abordare este destinata pescuitului la crap (sau ciortani) . Cam atat despre aceasta „Metoda englezeasca pentru nadirea locului de pescuit ” si improvizata dupa necesitatatile noastre.

Am incercat aceasta metoda in vara dar cu o pluta speciala si in paralel facand teste cu o nada pe baza de ttx si o pluta normala waggler adaptata cu un tub de silicon cu striatii si fixat pe tija cu ajutorului unui adeziv de tip „super glue ” dand rezultate pe un canal de irigatii din zona sud-vestica in apropierea dunarii. Este adevarat faptul ca nada nu va sta niciodata pe pluta cu improvizatii in comparatie cu pluta speciala ca cea din imaginea de mai sus intrucat oricat de tare ar fi nada noastra aceasta nu va face priza cum trebuie pentru ca pluta este luciasa si aderanta este spre zero.

metoda pescuit

Metoda englezeasca pentru nadirea locului de pescuit

1 Comment

1 Comment

  1. hyper active

    29 noiembrie 2016 at 19:25

    de cand pescuiesc in anglia( 4 ani) nu am vazut un englez sa foloseasca asa ceva.spuneti-mi cateva nume de pescari englezi care folosesc asa ceva.nu e o idee rea ,doar titlul mi se pare ciudat,,metoda englezeasca……,,!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pescuit stationar

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Publicat

pe

Scris de

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Cum anotimpul rece a venit, iar temperaturile au inceput sa scada sub 0 grade in unele zone, in acest articol o sa va prezentam cand si unde se hranesc pestii in functie de temperatura apei.

Mark, lector in stiinta ichtiologie ( stiinta pestilor ) la colegiul Sparshalt din Hampshire spune ca pestii pasnici, cum ar fi carasul, crapul, babusca, platica etc, incep sa nu se mai hraneasca daca temperatura apei scade sub 4°  iar rapitorii ( stiuca,biban,salau,clean ) se hranesc intermitent. Pentru a avea o partida reusita in anotimpul rece, trebuie sa stiti ca 90% din speciile pasnice se retrag in zonele bancurilor de nisip iar daca apa este inghetata, acestia se retrag in partea cea mai adanca si maloasa a lacului( apei ) . 

Crapuleste o specie careia ii place apa calda, incepand sa depuna icrele atunci cand temperatura apei ajunge in jurul valorii de 15°. Acestia pot fi prinsi pe tot parcursul anului in functie de clima, dar indata ce apar primele temperaturi negative incep sa se hraneasca mai rar. Odata ce temperatura apei scade sub 4°, crapii nu mai umbla sa caute hrana, dar daca pescarii in cauta si dau de ei  ( in special in zona bancurilor de nisib sau la adancimi mai mari) acestia nu refuza sa se hraneasca, cea mai buna momeala pare sa fie bobul de porumb si rama . 

Linul odata ce temperaturile scad sub pragul inghetului, metabolismul acestuia intra intr-o perioada de hibernare si se hraneste foarte putin sau de loc pana in luna aprilie, deci daca prindeti un lin iarna, inseamna ca ati aruncat momeala exact la botul lui 

Babusca este una dintre putinele specii de pesti pasnici care se hranesc in toata perioada sezonului rece. Unii pescari sustin faptul ca babustile nu se hranesc dimineata devreme dacă noaptea a fost geroasă si se lasa asteptate pana la amiaza. 

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Hranirea pestilor in functie de temperatura apei

Bibanulun rapitor iscusit, care se hraneste pe toata perioada anului, in special vara atunci cand organismul lui functioneaza la parametrii maximi si poate digera hrana mai repede, deci mananca mai mult. Iarna acestia se hranesc pe toata perioada sezonului, in special in cursul amiezii, dar exista si cateva legende care sustin ca exemplarele mari nu se hranesc de loc daca temperatura apei scade sub 4°

Platicadaca crapul pe toata perioada iernii tind e sa ramana intr-un anumit loc pana cand temperatura apei urca cu, cateva grade, platica isi schimba locul de la o zi la alta cautand hrana. Chiar daca nu mananca atat de intens ca vara, aceasta poate fi capturata si in sezonul rece. 

Cleanulcampionul apelor reci, se hraneste iarna la fel de bine ca in celalalte anotimpuri, poate fi pacalit foarte usor cu larve fiind mai sceptic la naluci.

Mreananu mananca atunci cand temperatura apei scade brusc in zilele cu ger napraznic. Odata ce temperatura apei incepe sa creasca peste 3-4°, aceasta incepe sa se hraneasca intens

Rosioaraeste o specie ce se hraneste intens in sezonul cald, odata cu venirea iernii aceasta incepe sa renunte la hrana iar metabolismul acesteia incetineste. Poate fi prins pe balti private unde pestii sunt hraniti intens. 

Stiucapoate fi prins in toate perioadele ale anului iar iarna aceasta se hraneste in special cand razele soarelui brazdeaza apa. Aceasta poate fi prinsa si la copca cu pestisori vii.

 

Citeşte continuarea

Top Articole